Kaskad bacalar, birden fazla ısı üretici cihazın atık gazlarının etkili bir şekilde atmosfere taşınmasını sağlayan özel bir baca sistemidir.
Kaskad baca sistemlerinde, yoğuşma suyunun oluşumu 56 derecede gerçekleştiği için baca, dikkatli bir şekilde tasarlanmalı ve hesaplanmalıdır. Kaskad baca sistemlerinde, her bir cihazdan yatay bacaya giriş, yatay baca merkezinden saplayarak gerçekleştirilir ve bu sayede yoğuşma suyunun cihazlara geri gelmesi engellenir. Aynı zamanda yatay bacadan %5 eğimle yoğuşma suyu sondaki kondens kabına yönlendirilir.
Kaskad baca bağlantılarında en kritik unsur, baca kesit hesabının doğru ve standartlara uygun bir şekilde yapılmasıdır. Kaskad baca sistemlerinin tasarımında baca sızdırmazlığı büyük önem taşır. A Plus markalı baca sistemlerinin montajından sonra, Dikey baca WÖHLER DP 600 cihazı (Türkiye'de ilk kez bünyesine katan firma) ile baca sızdırmazlığı ölçülür ve sistem çalışır hale getirilir.
Bacanın düşey bölümünün alt kısmı ve yatay baca sonundaki drenaj, yoğuşma suyunun tahliye edilmesi için kullanılmalıdır. İzolasyon malzemesi olarak taş yünü tercih edilir ve dış cidar malzemesi alüminyum veya paslanmaz sacdan yapılmıştır, bu da dış ortam koşullarında kullanım için uygundur.
Bu baca sistemleri doğalgaz, LNG ve LPG yakıtlı yanma ocaklarında kullanılır. Baca sistemi aksesuarları (A Plus baca elemanları, modül bağlantı kelepçesi, duvar sabitleme kelepçesi, support ve ana taşıyıcısı gibi) bina dışından monte edilebileceği gibi mevcut binalar içinde baca montajı yapılabilir.
Kaskad sistemler, ekonomik ve çevre dostu sistemler olup günümüzde en çok tercih edilen sistemler arasındadır. A Plus markalı ve BCFX TC PW CON ve BCFX CC PW CON GALU modelleri ile (contalı sistem) önemli projelere imza atılmıştır. Kaskad sistemler, TS EN 13384-2 standartlarına göre hesaplanır.